Jedrsko NI zeleno

V Stranki mladih – Zeleni Evrope smo zgroženi nad predlogom Evropske komisije, po katerem bi plinske in jedrske elektrarne klasificirali kot zelene naložbe.

Stranka mladih – Zeleni Evrope smo edina slovenska članica Evropskih Zelenih in smo leta 2017 tudi sooblikovali resolucijo glede jedrske energije (v prilogi).

Iskanje bližnjic do podnebne nevtralnosti z jedrskimi in plinskimi elektrarnami ni nič drugega kot zeleno zavajanje!

S to izjavo apeliramo na Vlado Republike Slovenije, da se negativno opredeli do predlagane klasifikacije, saj niti plinska, niti jedrska energija nista in ne moreta biti zeleni.

Plinska elektrarna namreč izpusti v ozračje približno pol kilograma CO2 na kWh proizvedene energije, kar bi v primeru proizvodnje enake količine električne energije, kot jo proizvede TE Šoštanj, pomenilo 1.750 milijonov ton CO2 letno. To je sicer čistejše, kot pridobivanje električne energije iz premoga ali nafte, a še zmerom daleč od zelenega.

Kar se jedrske energije tiče, pa niti pridobivanja rude niti ravnanja z jedrskimi odpadki ne moremo klasificirati kot zeleno, nevarnost, ki pa preti v primeru nesreče, pa je lahko tako uničujoča, da tveganje ne odtehta koristi.

V Stranki mladih – Zeleni Evrope zato predlagamo, da Vlada vse svoje napore usmeri v obnovljive vire, predvsem v vetrno energijo, saj primer iz sosednje Avstrije kaže, da je to popolnoma izvedljivo.

V Avstriji imajo (po podatkih iz Aprila 2021) kar 1.307 vetrnih turbin s skupno močjo 3.120 MW, kar je skoraj trikrat več, kot moč načrtovanega drugega bloka Jedrske elektrarne v Krškem oziroma tretjina več, kot je skupna moč TEŠ6 ter obstoječe in načrtovane jedrske elektrarne v Krškem.

Stranka mladih – Zeleni Evrope zato predlaga, da v slovenski energetski politiki zaveje nov veter, ujet v vetrne turbine, ki bodo s kar najmanjšimi vplivi na okolje zadovoljile slovenske potrebe po električni energiji.

Igor Jurišič,

Predsednik Stranke mladih – Zeleni Evrope

Galerija

Stranka mladih - zeleni Evrope
(SMS-ZELENI)
Rimska cesta 8, 1000 Ljubljana
gsm: +386 (0)31 55 66 26
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Prijava na e-novice

1+2 =
Ime:
Epošta:

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information