Poziv za podaljšanje obratovalnega časa gostinskih obratov

V Stranki mladih – Zeleni Evrope sicer razumemo, da je bil ukrep omejitve delovanja gostinskih obratov do 19. ure sprejet dobronamerno in z razlogom omejevanja širjenja nalezljive bolezni COVID-19.

Zato semo se obrnili na ministra za zdravje dr. Poklukarja in vodjo posvetovalne skupine dr. Logarjevo s predlogom spremembe omejitve delovanja gostinskih obratov.

V praksi namreč opažamo, da zgodnje zapiranje gostinskih obratov v veliki meri prispeva k nadaljevanju druženja v zasebnih zaprtih prostorih, kjer je možnost prenosa bolezni bistveno večja, kot je na gostinskih vrtovih in v notranjosti gostinskih obratov v rumenih regijah, saj gostinski obrati delujejo varno in po priporočilih NIJZ (razdalja med osebami, največje število oseb pri mizi, razdalja med mizami, razkuževanje,…).

Z namenom zamejitve širjenja nalezljive bolezni COVID-19 zato predlagamo, da se delovanje gostinskih obratov podaljša najmanj do 21. ure.

S takšno spremembo bomo sicer podaljšali čas, do katerega se lahko ob pijači in hrani v gostinskem lokalu družijo do 4 osebe pri mizi in na varni razdalji do druge majhne skupine pri sosednji mizi, hkrati pa bomo bistveno zmanjšali potrebo po nadaljevanju druženja v zasebnih prostorih, ki takšne stopnje varnosti ne dosegajo.

Dodatno bomo s takšno odločitvijo podaljšali čas obratovanja gostinskih obratov do zaprtja večine trgovin, v katerih osebe, ki nadaljujejo z zasebnim druženjem, kupijo pijačo in prigrizke ter tudi do ure, ko je v redkih trgovinah, ki delujejo po 21. uri ter na bencinskih servisih dovoljena prodaja alkoholnih pijač.

Takšna sprememba bo po našem prepričanju sicer podaljšala možen čas druženja v nadzorovanih varnih okoljih gostinskih obratov, zagotovo pa v veliki meri zamejila druženja na način, ki je za širjenje nalezljive bolezni COVID-19 bistveno bolj tvegana.

 
Igor Jurišič, predsednik Stranke mladih – Zeleni Evrope.

Galerija

Stranka mladih - zeleni Evrope
(SMS-ZELENI)
Rimska cesta 8, 1000 Ljubljana
gsm: +386 (0)31 55 66 26
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Prijava na e-novice

1+2 =
Ime:
Epošta:

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information